Search
Close this search box.

7 cellers de l’Empordà s’uneixen per mostrar al món una varietat autòctona callada: la Carinyena Blanca

“Una varietat sorprenentment callada fins ara”, segons en Josep Roca

CARINYENA BLANCA, LA REBEL DE L’EMPORDÀ
UNA VARIETAT IDENTITÀRIA

La carinyena blanca ha estat presentada avui a Barcelona de la mà d’en Josep “Pitu” Roca i els 7 cellers de l’Empordà que la promouen. “La carinyena blanca surt des de l’Empordà per mostrar-se al món amb orgull, amb rauxa, amb trempera. Neix alegal i lliure. És una varietat blanca v vestida de nervi”, ha afirmat el prestigiós sommelier. Per tot això, la carinyena blanca s’ha batejat com “la rebel de l’Empordà”.

En Roca ha presentat els set vins monovarietals de carinyena blanca a través de la seva heterogeneïtat: “es tracta del consens en ésser diferents però tenir coses en comú: territori, vents… En definitiva, la diversitat de l’Empordà i també la diversitat en els comportaments i caràcters d’aquests elaboradors. Els vins es mostraran també d’aquesta manera. Aquí hi ha 7 cops de cor”.

Prèviament, Salvador Puig, director INCAVI, ha explicat els passos que s’han seguit per al reconeixement de la varietat, amb un esforç conjunt de cellers, denominació d’origen i administració. De moment, la carinyena blanca ja està inclosa al llistat de varietats comercials del Ministeri, primer pas indispensable pel seu reconeixement administratiu. La carinyena blanca, a més, ja ha estat inclosa al potencial vitícola de Catalunya. El tercer pas serà quan la varietat estigui recollida en el Plec de Condicions de la DO Empordà, fase en la qual ja es treballa.

D’altra banda, l’expert estudiós sobre els vins catalans, Jaume Pallàs, ha exposat els estudis fets sobre la implementació de la carinyena blanca així com els trets característics de la varietat tant a nivell ampelogràfic com d’elaboració.

La carinyena blanca, la rebel de l’Empordà, és una varietat identitària que es troba en pocs punts de la geografia europea però plantada tradicionalment a la zona de l’Empordà (amb tan sols 20ha de vinya plantada actualment) i el sud del Rosselló.

El tast guiat d’avui -que ha engegat amb un tast de most de carinyena blanca, que ha sorprès per la seva acidesa- ha estat una bona mostra del potencial de la varietat per a un exclusiu grup de 60 periodistes, prescriptors i sommeliers.

Les referències tastades han estat:

  • Amb 2018 del Celler Pujol Cargol
  • Carinyena blanca experimental 2009 de Perelada
  • Microvins* Carinyena Blanca Roure 2017 de La Vinyeta
  • Singulars Vinyes Velles 2017 de Mas Llunes
  • Vd’O 6.15 2015 de Vinyes d’Olivardots
  • Valentia 2018 de Còsmic Vinyaters
  • Vins de Postal – Les Dòmines 2016 del Celler Cooperatiu d’Espolla

Els cellers capdavanters en el projecte de recuperació i identificació d’aquesta varietat a l’Empordà són Còsmic Vinyaters, Celler Cooperatiu d’Espolla, Vinyes d’Olivardots, Celler Pujol Cargol, Perelada, La Vinyeta i Mas Llunes.

Desplaça cap amunt