L’AGRICULTURA A VINYES D’OLIVARDOTS
Des dels seus inicis, Vinyes d’Olivardots ha estat compromesa amb la preservació del medi ambient i la promoció de pràctiques agrícoles sostenibles com la fitoteràpia. Amb una visió centrada en el respecte pel territori i la valoració de la biodiversitat local, el celler ha mantingut un ferm compromís amb l’agricultura ecològica des del primer dia.
Amb l’arribada de la Carlota, enòloga i viticultora ara fa nou anys, aquesta línia d’agricultura ecològica, fa un pas més en les pràctiques i formes de treball. Introdueix la biodinàmica i la fitoteràpia de les plantes com a pilars fonamentals en la seva filosofia agrícola. L’agricultura biodinàmica va més enllà de l’agricultura ecològica convencional, mitjançant la preparació de composts naturals i l’observació i interpretació dels cicles planetaris. El resultat, l’enriquiment dels sols, les plantes i l’harmonia amb l’entorn del Paratge Olivardots.
La fitoteràpia és una pràctica mil·lenària que es basa en el coneixement empíric i científic de les propietats medicinals preventives i curatives de plantes per curar altres plantes. Aquesta tècnica, és un element clau en els coneixements i pràctiques de la Carlota, que utilitza aquestes propietats que aporten les herbes i plantes que envolten Vinyes d’Olivardots, a través de coccions i infusions prèviament estudiades i així aplicar-ho a les nostres vinyes.
PLANTES BIOINDICADORES I TERAPÈUTIQUES
Per realitzar els tractaments a les nostres vinyes, primerament recol·lectem herbes medicinals que creixen a uns 3 km la rodona, algunes d’elles fins i tot tenim la gran sort que conviuen dins les finques en mig dels ceps. Un cop collides, si les necessitem fresques, o bé volem guardar-les seques, en fem maceracions fermentades, infusions o decoccions per extreure els principis actius corresponents i curar les vinyes de fongs i malalties.
Algunes de les plantes fitoterapèutiques que treballem són la cua de cavall o la dent de lleó, per prevenir fongs i malalties criptogàmiques en la fase de creixement vegetatiu.
L’ortiga rica en macro i micro nutrients com el nitrogen, el fòsfor, el potassi, magnesi, manganès i ferro, depèn la cocció la podem utilitzar com acaricida o bé com adob foliar.
Igual que la consolda que també actua d’adob foliar o regenerador cel·lular davant glaçades i/o pedregades.
La camamilla coneguda pel seu contingut sofre i útil contra l’oïdi, també té característiques refrescants contra l’estrès hídric de la vinya aplicada a la tarda sobre la canòpia i en fases més sensibles com el procés de maduració del raïm.
Altres herbes medicinals utilitzades a Vinyes d’Olivardots són la valeriana, milfulles, farigola, romaní, escorça de roure i sàlvia.
Si vols conèixer més sobre la les nostres pràctiques, fés clic a l’apartat de SOSTENIBILITAT dins la nostra web.





ARTICLES I LLOCS D’INTERÉS
- A l’article DEVINOS CON ALICIA parlem sobre la innovació en la viticultura sostenible amb la fitoteràpia. Una lectura de 6 minuts per entendre i endinsar-se en la nostra filosofia.
- Enòlegs joves de nova generació, de VADEVI, menciona el futur que té el vi i els canvis que aporten els nous professionals en el món vitivinícola.
- La revista VIAJES de National Geographic, ens dedica un article entre les vinyes d’Olivardots. Per saber-ne més, feu clic aquí!
Sommelier, Marketing, Comunicació i Enoturisme del celler Vinyes d’Olivardots, DO Empordà