Search
Close this search box.

CARINYENA ROJA, NOVA VARIETAT ACCEPTADA A CATALUNYA

Racimo de uva Cariñena gris
L’escenari vinícola català està experimentant emocionants canvis i avenços gràcies als esforços de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Recentment, aquest institut ha aconseguit un fita significativa: l’incorporació de dues noves varietats de raïm tradicionals al Potencial vitícola Català. Aquesta notícia s’ha materialitzat gràcies als exhaustius estudis realitzats per l’INCAVI en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, així com amb cellers i viticultors. Com a resultat d’aquesta col·laboració, les varietats Carinyena roja (coneguda també com “Carinyena gris”) i Verdiell (o “Verdil”) han estat incloses oficialment a la llista de varietats autoritzades a Catalunya. Aquest pas crucial no només permet la coexistència d’aquestes noves varietats a Catalunya, sinó que també obrirà les portes a les Denominacions d’Origen que estiguin interessades a incorporar aquestes varietats als seus propis catàlegs. L’aprovació d’aquesta inclusió és fruit de la diligència de l’INCAVI, que ha presentat una petició al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la qual ha estat processada mitjançant el Servei d’Ordenació Agrícola (SOA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). Amb aquesta darrera incorporació, Catalunya pot ara gaudir d’un impressionant conjunt de 61 varietats de raïm autoritzades, cadascuna amb les seves pròpies particularitats i potencial vinícola únic. Des de clàssiques com l’Airén i l’Albarinyo fins a les més exòtiques com el Verdiell i el Xarel·lo rosat, aquest ric patrimoni varietal ressalta la diversitat i la riquesa dels vins catalans.
Mirant cap al futur, l’INCAVI ha trassat un pla estratègic amb l’objectiu de preservar i destacar les varietats autòctones de vinya de Catalunya. El projecte #HoritzóINCAVI2025, que forma part d’aquesta estratègia, es centra en la identificació, preservació i promoció activa de les varietats autòctones del país. Aquesta iniciativa no només té com a finalitat diferenciar competitivament els vins catalans, sinó també contribuir a valoritzar les produccions vinícoles de la regió. Aquesta tasca encomiable ha estat possibilitada per la investigació diligent realitzada pels experts i l’ús de la innovadora eina INCAVILAB, que proporciona un profund coneixement sobre l’adaptació al canvi climàtic i la vinificació de les diferents varietats. Aquesta comprensió permet abordar amb èxit els reptes més rellevants del sector: nous mercats, patrons de consum i la sostenibilitat integral. La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, assenyala la importància d’aquest treball en el context actual. A través de la capitalització de les varietats patrimonials recuperades a Catalunya, s’està enfortint la singularitat dels vins catalans en el panorama internacional. En aquesta dècada passada, hem vist l’adopció de 16 noves varietats en el Potencial vitícola Català, demostrant un compromís constant amb la innovació i l’excel·lència.
Premsa: INCAVI (nota de premsa) Vinassos El Punt Avui  Tens ganes de coneixe’ns i provar els nostres vins? Visita’ns! Vinyes d’Olivardots
Desplaça cap amunt