Search
Close this search box.

Jornada de Sostenibilitat i Turisme

Carlota Pena a la Jornada de Sostenibilitat i Turisme / Aula Magna, UdG.

Dimecres 23 de febrer, vàrem assistir a la jornada de sostenibilitat i turisme patrocinat per el Patronat Turisme Costa Brava, que es celebrava a l’Aula Magna de Sant Domènech, de la Universitat de Girona. La qual estava enfocada a tractar la sostenibilitat com a motor transformador en la modernització de les destinacions i també en apostar per el turisme responsable.

A la primera part de la jornada, va haver-hi un debat molt interessant entre grans representants del sector del Turisme:

“La finalitat és convertir-nos en una destinació conscienciada i responsable que faci les coses bé per garantir un futur al nostre país” deia Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Que també remarcava que la sostenibilitat afecta àmbits com el medi ambient la mobilitat, l’economia circular i els drets socials.

Esther Penarrubia, doctora enginyera agrònoma debatia el tema de residu zero englobava des de l’àmbit personal a l’àmbit empresarial, així com el debat sobre el futur del sector turístic en la pròxima dècada i de com cal iniciar la transformació des de diferents visions i àmbits.

José A. Donaire, de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona afegia: El pla B és una font renovada d’oportunitats i actualment ha arribat l’hora de transformar el turisme.

Marta Domènech, directora general de Turisme, acabava la primera part de la jornada reafirmant que “el sector turístic té una capacitat innata de regenerar-se i que cal un compromís nacional per al turisme responsable que ha de servir de llavor per a la futura llei del turisme.

A la segona part de la jornada, Vinyes D’Olivardots es va presentar com a bon exemple d’empresa , productes i projectes sostenibles, així com altres empreses en l’àmbit professional com van ser: Turisme Garrotxa, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Klassmark, Play en Train, Restaurant les Cols, Càmping la Ballena Alegre, Festival Càntut, i PGA Catalunya Resort.

Carlota Pena, va presentar el projecte personal del celler Vinyes d’Olivardots, com a celler sostenible i autosuficient. Des de l’any 2019, que varen apostar per abastir l’energia necessària del celler a partir de les plaques solars. Tant va ser així, que a dia d’avui han aconseguit reduir fins el 54% del consum anual. D’aquesta manera el celler treballa més de la meitat amb energia solar, i la restant, és subministrada d’una empresa contractada que també treballa amb la mateixa. És a dir, que a dia d’avui es treballa un 100% amb energia solar renovable, dins del qual un 54% és del propi celler.

Carme i Carlota , varen també idear un sistema de reciclatge de CO2, com a mètode d’innertització entre dipòsits. Van ingeniar una vàlvula de reaprofitament i d’autoregulació del CO2 durant les fermentacions i d’aquesta manera, també mantenir sense alteracions els dipòsits que no tenien el CO2 necessari passant d’un a l’altre i evitar alteracions en el producte final. D’aquesta manera també eviten insertar en els dipòsits un CO2 exogen.

Així com remarcar una viticultura ecològica des dels seus inicis i una posterior agricultura biodinàmica inserida pas a pas fins a l’actualitat, que s’aplica en el seu total. Utilitzen també el calendari llunar de Maria Thun, així com treballar amb l’equip d’ovelles i gos de pastura, de ratpenats, de gallines i galls, i els gats per mantenir i alhora que recuperar, la relació quasi perduda amb la ramaderia tradicional.

Al acabar la ponència, Carlota com a projecte més personal, deia: ” Estic enamorada del vi, però també de la natura com a tal, és per això que treballem també amb fitoteràpia per a maximitzar aquest respecte i unir cada vegada més aquest vincle entre la vinya i l’ésser humà”.

Altres articles relacionats amb la jornada de sostenibilitat i turisme:

DIARI DE GIRONA

VIDEO JORNADA

Vols saber més coses sobre nosaltres? Reserva la teva visita aquí!

Desplaça cap amunt