Search
Close this search box.

MILLOR PROJECTE ECOLÒGIC ALS PREMIS VINARIS 2022

El celler Vinyes d’Olivardots, situat a Capmany (Alt Empordà) ha estat el guanyador del Premi Nissan al Millor Projecte Ecològic, el premi reconeix un celler que, d’ençà de la seva fundació, ha apostat de manera molt ferma i decidida per ser ecosostenible.

El nostre projecte, és un projecte familiar portat per a dues dones, Carme Casacuberta i Carlota Pena, enòlogues i viticultores, iniciat fa 16 anys “fruit de la passió pel món del vi i de la natura”. Es va decidir de bon principi treballar amb agricultura ecològica a totes les seves vinyes, sota els principis de la biodinàmica. Vam voler continuar fins a convertir-ne, a dia d’avui, en un celler que té en compte la sostenibilitat com una prioritat en totes les seves vessants.

Carme Casacuberta i Carlota Pena, galardonades al Premi Nissan, com a Millor Projecte Ecològic de Catalunya

Seguint amb la biodinàmica, també fem servir els animals que són “ una part fonamental”, pel seu paper equilibrant en els ecosistemes i augmentant la biodiversitat.

És el cas de les ovelles, per femtar els sòls de manera natural quan no hi ha raïm als ceps; les gallines i els galls d’indis, de què es mengen els ous i que ajuden a controlar insectes i nematodes; els ratpenats, que viuen a la nau del celler i que també s’alimenten de petits insectes; o els gats i els gossos, que mantenen els rosegadors i els senglars ratlla.

Una altra línia important desenvolupada sobretot per Carlota, és la fitoteràpia, l’ús de plantes medicinals per protegir les vinyes de fongs, malalties, insectes, glaçades o fins i tot pal·liar l’estrès hídric. Pel que fa a les plagues, com la de la papallona del raïm, es fa servir la confusió sexual a través de feromones per evitar emprar mètodes més agressius i que maten els animals. Així, simplement, s’evita que es reprodueixin.

A més de tot això, al celler també fem servir el compost per reciclar els residus que generen a la finca al llarg de l’any. Les restes de verema i les restes de la vinya s’ajunten amb les restes dels animals fins a fer entre 30 i 40 tones de residus que composten durant un any per tenir un humus negre que torna a la vinya per adobar-la i tancar el cicle.

Des del celler també hem implementat tot de maneres per reduir la petjada de carboni. Un element interessant és el reciclatge i reaprofitament del CO2 emès per la fermentació del vi, que fan servir per inertitzar el vi aprofitant-lo i alhora reduint la compra de CO2 de fora. Pel que fa a l’energia, a més, es produeixen un 70% al mateix celler amb plaques fotovoltaiques i comprem el 30% restant d’una comercialitzadora amb certificat de 100% renovable.

L’enoturisme, a més, és una activitat molt important pels cellers que ha anat augmentant exponencialment, i que genera molts residus, de manera que han implementat mesures com ara elaborar els gots amb ampolles de vi reciclades, reomplir les ampolles amb aigua del seu pou i acompanyar els tasts amb productes de proximitat que són, com a molt, de 15 quilòmetres del celler. La tasca, però, no acaba aquí, sinó que va als detalls com ara el paper del lavabo, ecològic, sense blanquejar i comprat a granel.

Fins i tot els embalatges de la seva botiga online, oberta el 2017, són fets amb paper reciclat i amb certificat FSC, que fan servir en tots els enviaments.

És per tot això que els Premis Vinari han decidit reconèixer la tasca del celler, que va fins els detalls més petits per dur a terme un projecte vitivinícola amb un impacte mínim i, fins i tot, contribuint a una millor salut de l’entorn.

A més, també van ser galardonades com a Medalla d’Or dels Premis Vinari a la Categoria de Vins de Guarda, amb un vi de la col·lecció de monovarietals de terrer: Vd’O 1.15, carinyena amb terreny de pissarra.

Premsa:
Va de vi
Vila web
Diari de Girona

Altres Premis Vinari:
2018
2016

Altres notícies:
Puntuacions Parker
Beu-te els museus

Tens ganes de coneixe’ns i provar els nostres vins? Visita’ns!
Vinyes d’Olivardots

Desplaça cap amunt